Competitief in een bootje: kanopolo

Deze watersport, ook wel kajakpolo genoemd, is een combinatie van waterpolo en kanoën. Hoewel deze sport relatief nieuw is, wordt deze over ter wereld al gespeeld, maar de echt grote toernooien vinden vooral in Europa plaats. Het kan beschouwd worden als een zomersport, maar ook in de (zachtere) winters wordt deze sport beoefend.
Hoe speel je het?
Het doe van het spel is om zoveel mogelijk doelpunten te maken. Dit doe je door een bal in een doel te werpen dat 2 meter boven het water hangt. Het speelveld is een rechthoek van 35m x 23m.
Elk team bestaat uit 5 spelers en maximaal 3 wisselspelers. De wedstrijd duurt 20 minuten en bestaat uit 2 helften van elk 10 minuten. Er is ook een pauze van 3 minuten.
Het spel begint wanneer de scheidsrechter de bal in het midden van de speelveld gooit. Van beide teams vertrekt er dan één speler om de bal zo vlug mogelijk in het bezit te krijgen. De andere spelers blijven minstens op 3 meter afstand van deze spelers. Je mag de bal met hand spelen of met de peddel, maar je moet deze binnen de 5 seconden passen. Elke spelers mag ‘vliegende keeper’ zijn. Deze moet dan met de achterkant van zijn kano onder het doel liggen. Wanneer een ploeg opnieuw in de aanval is, wordt de keeper opnieuw een veldspeler.
Om de bal te veroveren mag er bij kanopolo vrij veel, zolang je de tegenstander niet in gevaar brengt. Zo mag je je tegenstrever omver proberen te duren, maar enkel via de bovenarm of schouder. Dit echter niet als de speler de bal niet heeft. Ook de keeper mag niet gehinderd worden. Als je toch een overtreding begaat, dan krijgt de tegenpartij een strafschop, vrije bal of corner, afhankelijk van de aard van de overtreding.
Materiaal
Voor kanopolo heb je een speciale kano nodig met een stompe punt en bumper. De maximumafmetingen zijn 3m lang en 60cm breed. Verder zijn ze ook voorzien van een spatzeil, zodat doorrollen onder water mogelijk is.
Verder zijn er ook nog een helm en zwemvest nodig als bescherming tegen kano’s, ballen en peddels. Deze laatste hebben onscherpe, dikke randen.
Wanneer je deze sport op niveau wil beoefenen, ben je al vlug enkele duizenden euro’s kwijt. Toch bieden veel verenigingen hun materiaal aan om van deze sport te kunnen proeven.
Veiligheid
Kanopolo wordt meestal beschouwd als een relatief veilige sport, waarin heel weinig blessures voorkomen. Toch raden wij aan om dit nooit zonder helm en zwemvest te spelen. Aanstormende kano’s en rondmeppende peddels kunnen anders wel wat schade veroorzaken. Wij raden daarom aan om eerst een paar proeflessen te volgen, zodat je de juiste techniek kunt aanleren en de risico’s beter kunt inschatten.