De wondere wereld van onderwaterhockey

Wat doe je als duiker in de winter wanneer de verveling toeslaat? Inderdaad, je bedenkt een nieuwe sport: onderwaterhockey. Het waren de Britten die deze sport op de landkaart zetten en ondertussen wordt ze op zeer hoog niveau beoefend in landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Benelux.
Hoe speel je het?
Het is een teamsport, net zoals de andere hockeyvarianten, maar deze wordt gespeeld op de bodem van een zwembad. Er zijn 6 veldspelers en er mag onbeperkt gewisseld worden; maximaal zijn er wel 4 wisselspelers. De wedstrijden worden altijd geleid door 2 of 3 scheidsrechters op het veld die met handgebaren communiceren met een derde scheidsrechter die aan de kant staat.
Elke wedstrijd duurt 30 minuten, verdeeld in 2 periodes van 15 minuten. Er is ook een rustpauze van 3 minuten. Net zoals bij de meeste sporten, wordt er van speelhelft gewisseld na de pauze.
Als je een tegenstander hindert of de puck met twee handen speelt is dat een overtreding. Bij overtredingen kan je een waarschuwing krijgen, een tijdstraf of een uitsluiting. Hierbij wordt gekeken naar de aard van de overtreding.
De bedoeling is om de puck, die zo’n 1,3 kg weegt, in de doelbak van de tegenstander te schieten. Je krijgt 1 punt als dat lukt. Wie op het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft, is de winnaar.
Uitrusting
Elk team draagt een cap, een soort badmuts, met een verschillende kleur. Voor het ene team is dat blauw/zwart, voor het andere wit. De sticks hebben ook dezelfde kleur van de caps, opnieuw dus zwart of wit. De maximale lengte van deze sticks is 34 cm, heel wat kleiner dus als bij veldhockey of ijshockey. Om een onderscheid te kunnen maken tussen hand en stick, moet de handschoen een andere kleur hebben. De scheidsrechters, ten slotte, dragen een rode cap en een geel shirt.
Het speelveld is minimaal 21m x 12m en maximaal 25m x 15m. De diepte moet tussen 2m en 3,6m zijn. De hellingsgraad van de bodem mag ook nooit meer bedragen dan 5%.
Tips voor je veiligheid
Belangrijk is dat je de juiste techniek aanleert, zodat je jezelf of de anderen niet kwetst.
Zorg dat je ook steeds je cap draagt, want deze is voorzien van oorbeschermers. Dit geld ook voor je handschoen, die je beschermt tegen de sticks van de tegenpartij.
Speel nooit te lang door en laat je op tijd vervangen. Zo hou je het langer vol en verg je minder van je lichaam.
Begin nooit een spel zonder scheidsrechters. Zij zien toe op je veiligheid en het eerlijk verloop van de partij.
Tot slot moet je er ook voor zorgen dat de veiligheid buiten het zwembad steeds gegarandeerd is.