Kitesurfen, op de vleugels van de wind

Deze variant van windsurfen is de laatste jaren fel in populariteit gestegen. Het is een watersport waarbij je je laat voorttrekken door de wind met behulp van een vlieger. Je staat hierbij op een kleine surfplank. Het leuke aan kitesurfen is dat je zeer hoog en ver kunt springen en dat soms aan snelheden rond de 100 km/u.
Hoe doe je het?
Eens op het water is de grootste voorbereiding al achter de rug. Je zal vooral tijd besteden aan het optuigen van je kite. Leg eerst de tip van je kite met de wind mee en leg er wat zand op. Daarna moet je de lijnen van je kite bevestigen aan de bar waarmee je de vlieger zal besturen. Tegenwoordig is dit niet zo moeilijk om te doen aangezien er vaak met kleuren of nummers aangeduid staat waar de lijnen moeten bevestigd worden.
Via de besturingsbar kun je de snelheid bepalen. Breng je de vlieger in een schuine hoek dan zal je veel wind vangen en dus sneller gaan. Als je snelheid wil minder breng je je vlieger horizontaal.

Uitrusting
Naargelang je niveau kan je kiezen uit tal van kites en boards. SLE’s en Delta’s worden heel vaak gebruikt door beginners. Deze behoren tot de Tubekites die opblaasbaar zijn en ook een drijfelement bevatten zodat deze blijven drijven en weer makkelijk de lucht in kunnen. Wil je in deze categorie snelheid maken, dan ga je best voor een C-kite, die minder snel kunnen afremmen. Tot slot zijn er nog de foilkites die zich met lucht vullen en ook kunnen blijven drijven.
Wat de boards betreft heb je drie categorieën. Het populairste board is de ‘twintip’. Zoals het woord al zegt, kan je met dit board in twee richtingen surfen. Aan beide uiteinden van je dan ook twee tot drie vinnen. Een tweede soort is het ‘kite-surfboard’. Deze heeft maar aan één kant vinnen, maar geven je wel het beste surfgevoel. Als laatste is er de ‘mutant’, een combinatie van de twee voorgaande types.
Veiligheid
Zoals bij elke sport zijn er ook een aantal gevaren verbonden aan kitesurfen. We geven je graag een aantal tips mee:
Ga nooit surfen bij een aflandige wind. Je loopt dan gevaar om af te drijven.
Inspecteer op voorhand de omgeving en kijk of er geen obstakels zijn waarin de kite kan verstrikt geraken.
Zoek een plek uit waar je veilig in en uit het water kan gaan.
Bij het kruisen van een andere kitesurfer moet je je vlieger laag houden als je het verst van de wind bent verwijderd.
Voorrang van rechts geldt enkel voor andere surfers. Voor niet-surfers dien je altijd te stoppen
Draag altijd een helm, vooral als je met een boardleash surft.